Przypominam przepis, który ma sporą oglądalność.
Gdy ma się niewiele czasu na wypieki, a chce się mieć łatwe w przygotowaniu i niewymagające leżakowania pierniczki, które do tego są miękkie, to ten przepis jest w sam raz.
Przepis na te pierniczki krąży po mojej rodzinie już od wielu lat. To taki nieskomplikowany wypiek, który zawsze się udaje. Pierniczki idealne są na każdą okazję. Można dodać więcej lub mniej przyprawy do piernika, wszystko zgodnie z uznaniem.
Do upieczenia pierniczków przygotować:
- 0,5 szklanki miodu (sztucznego*)
- 10 łyżek miękkiego masła (150g)
- 1 szklanka cukru pudru (można dać nieco mniej)
- 2 jajka
- 4,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 6 łyżeczek przyprawy do piernika (wg. uznania)
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao (dla koloru)
Lukier:
* 150 dag cukru pudru
* 3-4 łyżkami soku z cytryny
* kolorowa posypka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Partie ciasta rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypywać mąką stolnicę. Wycinać pierniczki dowolnymi wykrawaczkami.
Do większości prac najlepiej zaangażować dzieci, którym tak jak naszemu Synowi sprawi to przyjemność.
Piec na wyłożonej papierem blasze w temp. 180 stopni Celsjusza przez 7-10 minut.
W wersji z kakao zrobić grubsze ciasto.
Po upieczeniu wystudzić.
Można podawać je z lukrem i posypką lub ,,suche".
Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* miód sztuczny wystarczy, bo prawdziwy i tak podczas pieczenia traci wartości odżywcze, ale jeśli mamy tylko prawdziwy, to oczywiście można go użyć i nie zawracać sobie głowy poszukiwaniami sztucznego ;).
Pomysł na dekorację ciastek lukrem królewskim.
Inne nasze sprawdzone przepisy TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
💡 Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
💡 Zapraszam także do polubienia naszej strony na
Facebooku ➡
https://www.facebook.com/InaiSewa
Dziękuję 😍