RODO / kontakt z nami

Etykiety

Etykiety

Szybkie miękkie pierniczki bez leżakowania

Gdy ma się niewiele czasu na wypieki, a chce się mieć łatwe w przygotowaniu i niewymagające leżakowania pierniczki, które do tego są miękkie, to ten przepis jest w sam raz.




Przepis na te pierniczki krąży po mojej rodzinie już od wielu lat. To taki nieskomplikowany wypiek, który zawsze się udaje. Pierniczki idealne są na każdą okazję. Można dodać więcej lub mniej przyprawy do piernika, wszystko zgodnie z uznaniem.

Do upieczenia pierniczków przygotować:
- 0,5 szklanki miodu (sztucznego*)
- 10 łyżek miękkiego masła (150g)
- 1 szklanka cukru pudru (można dać nieco mniej)
- 2 jajka
- 4,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 6 łyżeczek przyprawy do piernika (wg. uznania)
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao (dla koloru)

Lukier:
* 150 dag cukru pudru
* 3-4 łyżkami soku z cytryny
* kolorowa posypka

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Partie ciasta rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypywać mąką stolnicę. Wycinać pierniczki dowolnymi wykrawaczkami.

Do większości prac najlepiej zaangażować dzieci, którym tak jak naszemu Synowi sprawi to przyjemność.

Piec na wyłożonej papierem blasze w temp. 180 stopni Celsjusza przez 7-10 minut.
W wersji z kakao zrobić grubsze ciasto.

Po upieczeniu wystudzić.
Można podawać je z lukrem i posypką lub ,,suche".
Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

* miód sztuczny wystarczy, bo prawdziwy i tak podczas pieczenia traci wartości odżywcze, ale jeśli mamy tylko prawdziwy, to oczywiście można go użyć i nie zawracać sobie głowy poszukiwaniami sztucznego ;).





Pomysł na dekorację ciastek lukrem królewskim.


Inne nasze sprawdzone przepisy
TUTAJ

5 komentarzy:

  1. No, Kochana, więcej takich przepisów poproszę! Właśnie szukałam przepisu na miękkie pierniczki. Moje przepisy są głównie na pierniki które muszą leżakować, a i tak są twarde na święta, w efekcie londują na choinkę, jako ozdoba. Koniecznie muszę wypróbować. :)Jeśli nie na święta, to na niedzielę do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O-o czuje już zapachy, pięknie wyglądają, jak ciasteczka dla Świętego Mikołaja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wbrew pozorom wcale nie "spierniczyłaś" tego wpisu :P
    Filip widać zadowolony z pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. My co roku robimy kruche ciasteczka, ale Twój przepis mi się podoba i może w weekend skuszę się by go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie dzis robilismy druga partię naszych ale wypróbujemy Wasze też

    OdpowiedzUsuń

💡 Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
💡 Zapraszam także do polubienia naszej strony na
Facebooku ➡
https://www.facebook.com/InaiSewa
Dziękuję 😍