piątek, 10 czerwca 2016

Oponki smaczne i szybkie

Dobry pomysł na szybkie słodkości? Czemu nie.
Wystarczy kilka składników i niewielka ilość sprzętów i gotowe.

Szybkie oponki
Składniki:
* ciasto francuskie
* cukier puder (do posypania oponek)
* mąka pszenna (do posypania blatu)
* olej do smażenia.
Nie podaję ilości, bo te są dowolne.

Wykonanie:
Ciasto francuskie zagniatamy (zagniatam, bo takie bardziej nam pasują, nie kruszą się tak, jak te bez zagniatania), wałkujemy podsypane mąką, a następnie szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki.
Do rondelka wlewamy olej na ok. 4 cm wysokości, rozgrzewamy go do wysokiej temp. (Ok. 80°C). Temperaturę sprawdzamy wkładając do rondla fragmencik ciasta (gdy wypłynie i pojawią się bąbelki, to jest ,,już").
Gdy olej ma już odpowiednią temperaturę, wkładamy po 3-4 sztuki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moja mama zna świetny przepis na oponki, ale jest on o wiele bardziej czasochłonny niż ten przedstawiony tutaj.
    http://wielopasja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama także zna dobre przepis. Tylko, że tamte wymagają sporo składników i pracy.
      Oponki z przepisu to prostsza alternatywa. Szybka przekąska na popołudnie :)

      Usuń

Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
Dziękuję