Dobry pomysł na szybkie słodkości? Czemu nie.
Wystarczy kilka składników i niewielka ilość sprzętów i gotowe.
Wystarczy kilka składników i niewielka ilość sprzętów i gotowe.
Szybkie oponki
Składniki:
* ciasto francuskie
* cukier puder (do posypania oponek)
* mąka pszenna (do posypania blatu)
* olej do smażenia.
Nie podaję ilości, bo te są dowolne.
Wykonanie:
Ciasto francuskie zagniatamy (zagniatam, bo takie bardziej nam pasują, nie kruszą się tak, jak te bez zagniatania), wałkujemy podsypane mąką, a następnie szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki.
Do rondelka wlewamy olej na ok. 4 cm wysokości, rozgrzewamy go do wysokiej temp. (Ok. 80°C). Temperaturę sprawdzamy wkładając do rondla fragmencik ciasta (gdy wypłynie i pojawią się bąbelki, to jest ,,już").
Gdy olej ma już odpowiednią temperaturę, wkładamy po 3-4 sztuki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Moja mama zna świetny przepis na oponki, ale jest on o wiele bardziej czasochłonny niż ten przedstawiony tutaj.
OdpowiedzUsuńhttp://wielopasja.blogspot.com/
Moja mama także zna dobre przepis. Tylko, że tamte wymagają sporo składników i pracy.
UsuńOponki z przepisu to prostsza alternatywa. Szybka przekąska na popołudnie :)
Zdecydowanie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i tylko ,,jeden" składnik 😉
Usuń