RODO / kontakt z nami

Etykiety

Etykiety

Ciasto marcherkowe - łatwe i zawsze wychodzi

Lubię się dzielić sprawdzonymi przepisami na nasze ulubione potrawy i smakołyki. Dziś przybywam z moim najulubieńszym ciastem marchewkowym. Jest smaczne, proste i zdrowe. Bez trudu można modyfikować dodatki, a smak będzie i tak wspaniały.


To ciasto bardzo łatwo się przygotowuje i zawsze wychodzi. Do tego składniki są bardzo zwyczajne, bardzo popularne i niewyszukane.
Najlepsze w nim jest to, że można dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki i skórkę z pomarańczy albo wybrane z nich lub nic z tych dodatków. Proporcje poniżej. Tak, czy inaczej bez obaw można zmieniać.
Ciasto wychodzi wilgotne i smaczne. Jeśli damy przyprawy (te podane w przepisie), to smak będzie odrobinę zbliżony do piernika.

Ciasto marchewkowe
- 1 szklanka cukru (można dać 3/4)
- 2 szklanki tartej marchewki - trzeć na średnich oczkach (wyjdzie z 4 średnich)
- 3 jajka (lekko ubite)
- 3/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki rodzynek - koniecznie namoczyć (można mniej lub wcale)
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (można mniej lub wcale)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki imbiru (można mniej lub wcale)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (można mniej lub wcale)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania lub lukier

1. Do dużej miski włożyć utartą marchew, rodzynki, orzechy i cukier oraz rozmieszane jajka, a także olej.

2. Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.


3. Wszystko wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Jeśli nie dodaję rodzynków, to używam miksera.


4. Masę przełożyć do blaszki. Ja piekę to ciasto w tzw. długiej keksówce. Można także upiec w krótszej, ale wtedy ciasto będzie wyższe i oczywiście krótsze.

5. Piec w piekarniku nagrzany do 180 stopni Celsjusza.
6. Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka.
7. Po wystudzeniu można posypać pudrem lub udekorować lukrem.


Z lukrem (bez orzechów i rodzynków):



Z rodzynkami posypane cukrem pudrem:



Z orzechami włoskimi (posypane cukrem pudrem):

Polecam inne nasze łatwe przepisy TU

11 komentarzy:

  1. Też robię ale bez rodzynek. Smaka mi narobiłaś. 😁 Talerzyki śliczne 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakowicie i marchewkowo to ciasto na mnie patrzy, muszę tez kiedyś spróbować swoich sił i wykorzystać marchew do wypieków

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam bardzo podobny przepis. Uwielbiam je, dla mnie jest absolutnym hitem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam uwielbiam ciasto marchewkowe. Chętnie spróbuję i skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Czy zamiast orzechów mogę dodać słonecznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam.
      Podobno słonecznik pieczony jest szkodliwy dla zdrowia.

      Usuń
  6. Mi imbir przeszkadza więc pewnie bym nie dodała.

    OdpowiedzUsuń
  7. wstyd sie przyznac ale nie robiłam nigdy- widze że łatwe to spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, to ulubione ciasto mojego męża i jest u nas najczęściej

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis. Z przyjemnością zrobię, ale bez rodzynek, bo nie cierpię ich w cieście- żadnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie robiłam, choć wielokrotnie próbowałam. Jest spoko, więc może czas się go nauczyć.

    OdpowiedzUsuń

💡 Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
💡 Zapraszam także do polubienia naszej strony na
Facebooku ➡
https://www.facebook.com/InaiSewa
Dziękuję 😍