Lubię się dzielić sprawdzonymi przepisami na nasze ulubione potrawy i smakołyki. Dziś przybywam z moim najulubieńszym ciastem marchewkowym. Jest smaczne, proste i zdrowe. Bez trudu można modyfikować dodatki, a smak będzie i tak wspaniały.
Najlepsze w nim jest to, że można dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki i skórkę z pomarańczy albo wybrane z nich lub nic z tych dodatków. Proporcje poniżej. Tak, czy inaczej bez obaw można zmieniać.
Ciasto wychodzi wilgotne i smaczne. Jeśli damy przyprawy (te podane w przepisie), to smak będzie odrobinę zbliżony do piernika.
Ciasto marchewkowe
- 1 szklanka cukru (można dać 3/4)
- 2 szklanki tartej marchewki - trzeć na średnich oczkach (wyjdzie z 4 średnich)
- 3 jajka (lekko ubite)
- 3/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki rodzynek - koniecznie namoczyć (można mniej lub wcale)
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (można mniej lub wcale)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki imbiru (można mniej lub wcale)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (można mniej lub wcale)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania lub lukier
1. Do dużej miski włożyć utartą marchew, rodzynki, orzechy i cukier oraz rozmieszane jajka, a także olej.
2. Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
3. Wszystko wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Jeśli nie dodaję rodzynków, to używam miksera.
4. Masę przełożyć do blaszki. Ja piekę to ciasto w tzw. długiej keksówce. Można także upiec w krótszej, ale wtedy ciasto będzie wyższe i oczywiście krótsze.
5. Piec w piekarniku nagrzany do 180 stopni Celsjusza.
6. Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka.
7. Po wystudzeniu można posypać pudrem lub udekorować lukrem.
Z lukrem (bez orzechów i rodzynków):
Z rodzynkami posypane cukrem pudrem:
Z orzechami włoskimi (posypane cukrem pudrem):
Też robię ale bez rodzynek. Smaka mi narobiłaś. 😁 Talerzyki śliczne 😁
OdpowiedzUsuńJak smakowicie i marchewkowo to ciasto na mnie patrzy, muszę tez kiedyś spróbować swoich sił i wykorzystać marchew do wypieków
OdpowiedzUsuńMam bardzo podobny przepis. Uwielbiam je, dla mnie jest absolutnym hitem!
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam ciasto marchewkowe. Chętnie spróbuję i skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Czy zamiast orzechów mogę dodać słonecznik?
OdpowiedzUsuńNie polecam.
UsuńPodobno słonecznik pieczony jest szkodliwy dla zdrowia.
Mi imbir przeszkadza więc pewnie bym nie dodała.
OdpowiedzUsuńwstyd sie przyznac ale nie robiłam nigdy- widze że łatwe to spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, to ulubione ciasto mojego męża i jest u nas najczęściej
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Z przyjemnością zrobię, ale bez rodzynek, bo nie cierpię ich w cieście- żadnym ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, choć wielokrotnie próbowałam. Jest spoko, więc może czas się go nauczyć.
OdpowiedzUsuń