Co nam wyszło? Jak nam wyszło? Zapraszam do dalszej lektury :)
Na końcu prezentacja ciekawej książki.
Do wykonania tego eksperymentu wykorzystaliśmy:
- 2 Jajka
- 7 pałeczek (do sushi)
- 4 gumki recepturki
- miseczkę
- krajalnicę do jajek
Ugotowaliśmy jajka na twardo, jeszcze gorące obieramy (tę czynność wykonałam sama, by Filip się nie poparzył).
Następnie delikatnie dopasowaliśmy pałeczki i nałożyliśmy na obu końcach gumki recepturki.
Jedno jajko otrzymało 3 pałeczki, a drugie 4 :)
Następnie oparliśmy nasze konstrukcje na brzegach miseczki, tak, by jajka były po środku.
Odczekaliśmy ok. 30 minut, by jajka całkowicie wystygły.
Zdjęliśmy gumki recepturki.
Otrzymaliśmy taki efekt (jajka na ,,sztorc")
Kolejny etap, to krojenie jajek.
Do tego celu wykorzystaliśmy krajalnice do jajek ;)
Efekt końcowy :)
Prawda, że idealne na apetyczne śniadanko? ;)
Jak to działa?
Dlaczego można zmienić pierwotny kształt ugotowanego jajka?
Ugotowane na twardo jajko jest ciałem stałym o określonej twardości. Twardość, to inaczej odporność na odkształcenia, które wynikają z użycia sił nacisku skupionych na małych powierzchniach.
Miejsca, w których przyłożyliśmy pałeczki, uległy siłom nacisku, a jajko się odkształciło.
(źródło: ,,Eksperymenty dla ciekawskich - Zielona Sowa 2015)
Wpis powstał w ramach zabawy ,,Piątki z eksperymentami"
Więcej na blogu Karolowamama
Więcej na blogu Karolowamama
Teraz przedstawiam obiecaną świetną książkę, z której wiele osób, w śród nich i ja, czerpie inspiracje do eksperymentów:
,,Domowe laboratorium. Eksperymenty dla ciekawskich" - cz. 1 - Zielona Sowa.
Jest to pięknie wydana książka w sztywnej oprawie. Zawiera mnóstwo ciekawych eksperymentów krok po kroku, różne stopnie trudności, do wykonania w domu i podczas zajęć dodatkowych.
Czytelny spis treści.
Piękna szata graficzna.
Szczegółowe i czytelne fotografie.
Dodatkowe zadania dla ambitnych.
Szczegółowy spis potrzebnych składników.
Fotografia potrzebnych składników
Ten eksperyment wykonaliśmy TU
Miejsce na notatki (dwie strony na końcu książki)
Książkę bardzo gorąco polecam. Naprawdę warto.
Format: 215x275
Oprawa: Twarda
Liczba stron: 80
Wiek czytelnika: 9-11 lat
Wydawnictwo
Książkę można nabyć TU
Fajny, ciekawy i bardzo apetyczny eksperyment ;) a sama książka dość interesująca - czekamy na więcej!!!
OdpowiedzUsuńDziekuje.
UsuńWiecej kiedyś będzie się pojawiać.
:-)
smaczny eksperyment:)
OdpowiedzUsuńKsiążkę już mam zapisaną na liście do kupienia;) hihihi
Dziekuje.
UsuńKsiazka warta wpisania na listę :-)
Idealnie wyszło,czyzby takie to proste.jajeczka kwiatuszki,moja córka była by wniebowzięta,Ciężko było założyć jajko w patyczki i gumki,nie wyślizgiwało się?
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZadanie nie jest jakoś szczególnie trudne, gdyż jajka, gdy jest gorące łatwo poddaje się pałeczkom i nie ześlizguje.
Należy tylko troszkę uważać, by nie ,,narznąć" pałeczką jajka, które jest dość delikatne, gdy jest gorące.
Gumki powinny obejmować pałeczki, ale nie być napięte.
Spróbujcie :)
Jaki apetyczny eksperyment :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy.
Usuń:)
Ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy.
UsuńNiby tylko jajka, ale fajnie jeść takie ,,ozdobne" :)