To superszybkie ciasto, które robiłam już kilka razy.
To na prawdę szybkie, i co najważniejsze, pyszne ciasto. Polecam.
wysokość ciasta: 6 cm |
Oto przepis (troszkę zmodyfikowany) - PRZEPIS EDYTOWANY (3 maja 2013r.)
MURZYNEK Z MIKROFALÓWKI
* 8 łyżek mąki
* 4 łyżki kakao typu "Puchatek"
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru
* 2 duże jajka
* 6 łyżek mleka
* 6 łyżek oleju roślinnego
* cukier puder do posypania (ewentualnie polewa do ciast)
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.
2. Dodać cukier.
3. Wymieszać.
4. Wbić lekko rozbełtane jajka.
5. Wlać mleko i olej.
6. Wszystkie składniki wymieszać.
7. Ciasto wlać do natłuszczonego naczynia nadającego się do mikrofalówki
(wymiary mojej miseczki to ok. 17 cm szer. na górze, 13 cm na dole, wys. 9 cm)
8. Ustawić moc mikrofalówki na najwyższą.
9. Ciasto pieczemy ok. 3 minuty.
10. Po upieczeniu uchylić powolutku mikrofalówkę, i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Pozostawić je w uchylonej mikrofalówce kilka minut (o ile mamy na to czas), wówczas jest pewność, że ciasto nie klapnie.
11. Po ostudzeniu wyłożyć ciasto na talerz i posypać cukrem pudrem.
tak wyglądało po upieczeniu |
proszę się częstować :) |
Adres poproszę ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie.
Ciasto jest smaczne. ;-)
OdpowiedzUsuńAdres wyslalam
zrobilam, pyszne! u mnie moc najwyzsza to 750 i dlatego trzymalam 5 minutek w mikofali dzieki za przepis Anja z JG
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :)
Usuńwow! 3 minuty!? jednak muszę kupić mikrofalówkę ;)
OdpowiedzUsuńZdaje się, że tak :)
Usuń