RODO / kontakt z nami

Etykiety

Etykiety

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym jak Bounty

Kolejny przepis na bardzo smaczne ciasto z czekoladą. Smakuje, jak popularne batony Bounty, które bardzo lubię, więc jak okazało się, że ciasto smakuje jak one, to przygotowałam go je już kilka razy. Zatem polecam, bo w smaku jest wyjątkowe.



Składniki, jakie wykorzystuje się do ciasta są bardzo popularne i nie będzie problemu z ich zakupem.
Przepis pochodzi z książki, ale ja jak zawsze odrobinę go zmodyfikowałam.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml kwaśnej śmietany 12 % (można też użyć zsiadłego mleka lub kefiru)
- 1 łyżeczka aromatu do ciast waniliowego

Wykonanie ciasta:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać i odstawić.

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć do połączenia składników. Dodać olejek waniliowy i utrzeć. Dodać suche składniki na zmianę ze śmietaną mieszać szpatułką. Powstałe ciasto będzie gęste.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 170 stopni C ok. 30 minut. 
Wystudzić.

Ciasto po upieczeniu jest niskie i takie ma być. Jeśli tak jak ja, użyjecie tortownicy o średnicy 24 cm to ciasto wyjdzie bardzo niskie. (Tak jest w przypadku ciasta z kropkami). Później kupiłam mniejsza tortownicę, ale i tak była dość duża (niestety nie było mniejszych).

Składniki na krem:
- 300 ml mleka
- 50 g kaszy manny
- 80 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka likieru kokosowego (może być także likier kawowy lub czekoladowy, a nawet wódka).

Wykonanie kremu:
Mleko zagotować. Powoli wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Po dokładnym wymieszaniu dodać wiórki kokosowe. Zamieszać i gotować do otrzymania gęstej masy. Przełożyć do miseczki, zakryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.


Masło i cukier puder utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać w kilku turach) po każdej ucierać) przestudzoną masę kokosową. Dodać likier (lub wódkę) i ucierać.

Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wystudzić w lodówce.



Ostatni etap, to polewa czekoladowa.

Składniki na polewę:
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g masła

Wykonanie polewy:
W garnuszku roztopić masło (ja rozpuszczam w kąpieli wodnej i bardzo polecam tę metodę). Dodać obie czekolady. Rozpuścić mieszając.
Poleć ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. 
Przed podaniem wyjąć z lodówki 30 przed jedzeniem.


Ciasto jest przepyszne, zjawiskowe. My je uwielbiamy. Już nie mogę doczekać się kolejnego pałaszowania tego znakomitego przysmaku.

Tak wyszło ciasto za pierwszym razem. Użyłam dużej tortownicy. Ciasto choć smaczne wyszło bardzo niskie.
Ozdobione jest konfetti.



Tak wyszło ciasto za drugim razem. Tortownica, choć mniejsza, to jednak wciąż za duża.
Ciasto jest ozdobione gwiazdkami.


Polecam inne nasze łatwe przepisy TU

4 komentarze:

  1. mniam..wygląda świetnie- poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się. Ciasto wygląda obłędnie! Z pewnością zrobię tę słodkość dla nas. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Jest mi bardzo miło. 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to ciasto wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak samo smakuje. Muszę przyznać, że na pewno ciasto czekoladowe to jest jeden z najlepszych smakołyków. Ja przede wszystkim wykuję je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i jeszcze nie było sytuacji aby mi się nie udało.

    OdpowiedzUsuń

💡 Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
💡 Zapraszam także do polubienia naszej strony na
Facebooku ➡
https://www.facebook.com/InaiSewa
Dziękuję 😍