* 500 g owoców jagodowych (jagody lub porzeczki albo mieszanka)
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka kakao (gorzkiego)
* 4 jajka
* 125 g masła lub margaryny
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.2. Masło rozpuścić i wystudzić.
3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zachować.
4. Do ubitej piany, stale miksując, wsypać kolejno: cukier i cukier waniliowy, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, roztopione masło oraz żółtka.
5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (o wymiarach ok. 21x36 cm).6. Na wierzch ułożyć owoce. Owoce można oprószyć mąką ziemniaczaną, by nie opadały na spód blachy.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
8. Po ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego
jakie smakołyki :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite :) mam troszke inny przepis
OdpowiedzUsuń