Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Potrzebne są same popularne składniki, a efekt smakowy w dychę! Lubię przyrządzać dania, które są proste i nie wymagają wyszukanych składników. Moja rodzinka pokochała te kotleciki i dlatego przyrządzałam je już wiele razy.
- mięso mielone z indyka (wieprzowe też może być, a jakże)
- kilka liści rukoli (może być też szpinak albo zamiast albo dodatkowo).
Nasza rukola pochodzi z przydomowego ogródka
- łyżka lub dwie bułki tartej
- jajko
- mała cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie, jak już wspomniałam, jest bardzo proste.
Liście rukoli należy umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso mielone. cebulkę, jajko oraz rukolę przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą i przyprawy.
Wymieszać wszystko starannie.
Potem starannie wyrobić ,,ciasto".
Uformować niewielkie kotleciki.
Smażyć na oleju (lub smalcu) z obu stron na złoty kolor. W przypadku mięsa drobiowego czas smażenia jest o wiele krótszy, niż w przypadku mięsa wieprzowego, dlatego drób bardzo sobie cenię w przypadku, gdy na przygotowanie obiadu mam niewiele czasu.
Gotowe.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub - tak jak ja - eświeżą rukolą oraz oliwkami. To propozycja na lekki posiłek.
Smacznego.
Polecam inne nasze łatwe przepisy TU
Każdy pomysł na kotlety mielone teraz "w cenie". Z aparatem trudno gryźć i "miękkie" mielone kotleciki dużo łatwiejsze w jedzeniu :)
OdpowiedzUsuńDrobiowe mielone to moje ulubione. Z rukolą nigdy nie próbowałam, bo zwyczajnie jej nie lubię. 😉 Jednak ciekawi mnie, jak kotely smakują z jej dodatkiem. Koniecznie muszę spróbować. Może w kotletach rukolę przełknę. 😁
OdpowiedzUsuńmniam:) nie wpadłam na ten pomysł by dodac rukol:) przy najbliższej okazji sprobuję:)
OdpowiedzUsuńKotletów z rukolą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń