Niezbyt wiele ich zostało, więc na święta upiekę kolejną partię.
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA:
* 35 dag mąki
* 25 dag masła
* 12 dag cukru
* szczypta soli
* opakowanie cukru waniliowego
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżka rumu (ja użyłam wódki)
* jajko
Wykonanie:
Mąkę, masło pokrojone w płatki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz rum umieścić w misce, wbić jajko.
Mikserem wymieszać składniki, następnie ręcznie zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto porcjami rozwałkować na placki o grubości ok. 1 cm, foremkami wykrawać ciastka i układać na wyłożonej pergaminem blasze.
piec 12-15 min. w temp. 180 stopni.
LUKIER /wersja 1/
* 25 dag cukru pudru
* białko
* 3-4 łyżki soku z cytryny
* kolorowa posypka
Białko ubić na sztywno.
Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Lukrem posmarować ciastka i posypać posypką dekoracyjną lub udekorować inaczej, wedle uznania.
LUKIER /wersja 2/
* 150 dag cukru pudru
* 3-4 łyżkami soku z cytryny
* kolorowa posypka
Nie wiem czy będę miała czas wstawic je do odczekania do lodówki :)
OdpowiedzUsuńMożna włożyć do zamrażarki. Wtedy będzie szybciej. 😉
UsuńO proszę! Nie wiedziałam, że też pieczesz. My w niedzielę robiliśmy kruche ciasteczka dwukolorowe. Niedługo wstawię przepis. Ale i Twój sobie "pożyczę". Wrzucaj więcej swoich smakołyków. :)
OdpowiedzUsuń