Te placuszki wspaniale smakują jako samodzielne danie albo jako dodatek do ziemniaków. U nas przyjęły się, jako samodzielne danie na podwieczorek. Łatwo i szybko się je robi, a składniki są bardzo tanie i znajdzie się je (przeważnie) w każdej kuchni.
Placuszki marchewkowe
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 pęczka szczypioru (może być suszony ok. 20g)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
1. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
2. Do marchwi dodać mąkę, jajka, curry, posiekany szczypiór, dodać szczyptę soli i pieprzu.
Wszystkie składniki starannie wymieszać.
3. Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, nakładać niewielkie porcje ,,ciasta" i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Wykładać na ręcznik papierowy.
Placki można podawać z gęstym jogurtem.
Polecam inne nasze łatwe przepisy TU
O widzisz takiego czegoś szukałam super,że dałaś taki przepis skorzystam Monika
OdpowiedzUsuńPrzeważnie robimy marchewkowe placuszki na słodko ale na wytrawne też lubimy :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowych jeszcze nie rozbiłam. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za marchewkami, jednak ze względu na ich właściwości powinnam się nimi zainteresować. Może to będzie jakiś pomysł, żeby się do nich przekonać? ;) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro zrobię na podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuńAle mam smaka. Jak tylko przestane karmic mlodego to na pewno je zrobie
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zjadać takie placki
OdpowiedzUsuńAle pychotka, smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne i zdrowe. Z pewnością wypróbuję przepis 😊
OdpowiedzUsuńOh i curry w przepisie! Już wiem, że będą pyszne!!
OdpowiedzUsuń