Propozycja na lekkie ciasto z białą czekoladą. Bardzo przypadło nam do smaku i tym chętniej się nim z Wami dzielimy. Będzie idealne do kawy na popołudnie, ale także na przyjęcie.
Przepis pochodzi z książki. Ja go lekko zmodyfikowałam, więc podaję już po tej lekkiej modyfikacji.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 150 g białej czekolady (połamane na duże kawałki)
- 80 g masła
- 1/3 cukru
- 2 jajka
- 3/4 mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego do ciast (olejek)
Ponadto:
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 50 g białej czekolady (posiekanej)
Wykonanie:
Masło roztopić w garnuszku, dodać 150 g połamanej czekolady. Podgrzewać na maleńkim ogniu cały czas mieszając.
W osobnym naczyniu wymieszać przesiane mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać całe jajka, olejek waniliowy oraz ciepłą czekoladę z masłem.
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Na końcu wrzucić posiekane migdały i 50 g posiekanej czekolady.
Ja siekam takim przyrządem do siekania cebuli (nie przechodzi zapachem cebuli, gdyż myta w zmywarce nie posiada go). |
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut.
Wystudzić i pokroić. Można posypać cukrem pudrem.
Polecam inne nasze łatwe przepisy TU
oo widzisz mamy ta książkę -koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńTego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale książkę mam Uwielbiam.🙂
OdpowiedzUsuń