wtorek, 20 grudnia 2011

PRZED ŚWIĘTAMI - Kruche ciasteczka

Wczoraj zrobiłam pierwszą partię świątecznych ciasteczek, tzw. "próbne". Część już zjedliśmy. Są takie pyszne, że trudno się powstrzymać.
Niezbyt wiele ich zostało, więc na święta upiekę kolejną partię.



PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA:

* 35 dag mąki
* 25 dag masła
* 12 dag cukru
* szczypta soli
* opakowanie cukru waniliowego
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżka rumu (ja użyłam wódki)
* jajko

Wykonanie:
Mąkę, masło pokrojone w płatki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz rum umieścić w misce, wbić jajko.
Mikserem wymieszać składniki, następnie ręcznie zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto porcjami rozwałkować na placki o grubości ok. 1 cm, foremkami wykrawać ciastka i układać na wyłożonej pergaminem blasze.
piec 12-15 min. w temp. 180 stopni.

LUKIER /wersja 1/
* 25 dag cukru pudru
* białko
* 3-4 łyżki soku z cytryny
* kolorowa posypka

Białko ubić na sztywno.
Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Lukrem posmarować ciastka i posypać posypką dekoracyjną lub udekorować inaczej, wedle uznania.

LUKIER /wersja 2/
* 150 dag cukru pudru
* 3-4 łyżkami soku z cytryny
* kolorowa posypka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
Dziękuję

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...