Kolejne nasze ,,czary-mary" w ramach ,,Piątki z eksperymentami".
Nasz eksperyment przebiegł dość szybko i dał sporą satysfakcję :)
Zapraszam do dalszej lektury.
Do wykonania tego eksperymentu wykorzystaliśmy:
- mleko
- ocet
- miseczkę
- łyżkę
1. Do miseczki wlewamy 100 ml mleka.
Filip robił takie minki ;) |
2. Do mleka wlewamy 50 ml octu.
3. Mieszamy.
4. Obserwujemy ścinanie się białka w mleku.
Na poniższym zdjęciu najlepiej widać, jaki uzyskaliśmy efekt.
Będziemy wracać do eksperymentu z bardziej naturalnym mlekiem, bo jak widać, UHT nie bardzo się nadaje, gdyż zawiera zbyt małą ilość białka (pora zmienić mleko? hihi).
Wyjaśnienie:
Zaszła denaturacja, czyli nieodwracalne ścięcie
się białka zawartego w mleku, pod wpływem kwasu octowego (czyli octu).
Białko znajdujące się w mleku to kazeina.
Wpis powstał w ramach zabawy ,,Piątki z eksperymentami"
Więcej na blogu Karolowamama
Więcej na blogu Karolowamama
Fajny eksperyment a co do jakości mleka to niestety mamy jakie mamy... nie to co za naszego dzieciństwa...ciepłe od krówki :-)
OdpowiedzUsuńRcja. Wieczorem szło sie z kubeczkiem do obory, a tam babcia, ciocia, czy wuj nalewal je tuż po przecedzeniu z kany do kubka w grochy. Oj, to były czasy :-)
UsuńHa no kolejny trik któego nie znałam. Jesteś wielka:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńSpróbujcie zrobić. Polecam lepsze mleko, niz UHT. Moze to z butelki :-)
Solidni jesteście. Kolejny ciekawy eksperyment. U nas kiedyś będzie problem z mlekiem, bo ja na sam zapach źle reaguję, a Tygrys już nie może zrozumieć, czemu to nie mama serwuje Mu kakao :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, staramy się :-*
UsuńNa to ,,sztuczne" ze sklepu też źle reagujesz? Trudna sprawa, bo nawet do ciast sie dodaje, więc podczas pieczenia ciast czujesz dyskomfort. Może Ci przejdzie :-)
Ja osobiście nie pijam prawie mleka ale Dusia lubi... Szkoda że te sklepowe są takie jakie są...
OdpowiedzUsuńNo niestety, nic za wiele nie poradzimy z tym, co do sklepów trafia.
Usuńu nas koło przedszkola jest mlekomat spróbuję z takim prosto od krowy :D
OdpowiedzUsuńZ takim to powinno wyjść.
UsuńJuz nie wiem jaka mogłaby byc inna przyczyna naszego marnego efektu, jak to bialko. Innym wychodzi super.
I podgrzewałam mleko, i zdawałam zimne, i wiecej octu. Nic. Za każdym razem mleko i ocet z tych samych opakowań (zn. Mleko z kartonu, ocet z butelki).
Czrkam na wieści :-*