piątek, 6 stycznia 2017

Ścinanie mleka - ,,Piątki z eksperymentami"

Kolejne nasze ,,czary-mary" w ramach ,,Piątki z eksperymentami" z blogiem Karolowamama.


Nasz eksperyment przebiegł dość szybko i dał sporą satysfakcję :)
Zapraszam do dalszej lektury.

Do wykonania tego eksperymentu wykorzystaliśmy:
- mleko
- ocet
- miseczkę
- łyżkę

1. Do miseczki wlewamy 100 ml mleka.

Filip robił takie minki ;)

2. Do mleka wlewamy 50 ml octu.


3. Mieszamy.


 4. Obserwujemy ścinanie się białka w mleku.



Na poniższym zdjęciu najlepiej widać, jaki uzyskaliśmy efekt.


Będziemy wracać do eksperymentu z bardziej naturalnym mlekiem, bo jak widać, UHT nie bardzo się nadaje, gdyż zawiera zbyt małą ilość białka (pora zmienić mleko? hihi).

Wyjaśnienie:
Zaszła denaturacja, czyli nieodwracalne ścięcie się białka zawartego w mleku, pod wpływem kwasu octowego (czyli octu). 
Białko znajdujące się w mleku to kazeina.

Nasze poprzednie
EKSPERYMENTY  TUTAJ

Wpis powstał w ramach zabawy ,,Piątki z eksperymentami"
Więcej na blogu  Karolowamama
 
http://karolowamama.blogspot.co.uk/2016/08/piatki-z-eksperymentami-zapowiedz.html

10 komentarzy:

  1. Fajny eksperyment a co do jakości mleka to niestety mamy jakie mamy... nie to co za naszego dzieciństwa...ciepłe od krówki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rcja. Wieczorem szło sie z kubeczkiem do obory, a tam babcia, ciocia, czy wuj nalewal je tuż po przecedzeniu z kany do kubka w grochy. Oj, to były czasy :-)

      Usuń
  2. Ha no kolejny trik któego nie znałam. Jesteś wielka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;-)
      Spróbujcie zrobić. Polecam lepsze mleko, niz UHT. Moze to z butelki :-)

      Usuń
  3. Solidni jesteście. Kolejny ciekawy eksperyment. U nas kiedyś będzie problem z mlekiem, bo ja na sam zapach źle reaguję, a Tygrys już nie może zrozumieć, czemu to nie mama serwuje Mu kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, staramy się :-*
      Na to ,,sztuczne" ze sklepu też źle reagujesz? Trudna sprawa, bo nawet do ciast sie dodaje, więc podczas pieczenia ciast czujesz dyskomfort. Może Ci przejdzie :-)

      Usuń
  4. Ja osobiście nie pijam prawie mleka ale Dusia lubi... Szkoda że te sklepowe są takie jakie są...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, nic za wiele nie poradzimy z tym, co do sklepów trafia.

      Usuń
  5. u nas koło przedszkola jest mlekomat spróbuję z takim prosto od krowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takim to powinno wyjść.
      Juz nie wiem jaka mogłaby byc inna przyczyna naszego marnego efektu, jak to bialko. Innym wychodzi super.
      I podgrzewałam mleko, i zdawałam zimne, i wiecej octu. Nic. Za każdym razem mleko i ocet z tych samych opakowań (zn. Mleko z kartonu, ocet z butelki).
      Czrkam na wieści :-*

      Usuń

Pozostaw ślad po swojej wizycie, będzie nam bardzo miło.
Dziękuję